Jag hade fel, förlåt

För ca 15 år sedan fick jag först höra om LCHF. Jag bara skakade på huvudet. Det vet väl alla hur farligt fett är, speciellt de extra dåliga fetterna. När en kompis senare hoppade på LCHF så fortsatte jag skaka på huvudet. Det där kommer sluta illa. Fettet kommer fastna i dina blodkärl, du kommer bli sjuk. Det gick tio år till och jag fortsatte att skaka på huvudet. Är det kanske därför jag har nackproblem idag?

Hur fel jag hade. Till min kompis och alla andra som jag tokförklarade, förlåt.

Alla har vi haft fel. På 80-talet var i stort sett alla läkare och forskare eniga om att fett är dåligt och kolhydrater bra. I början av 2000 börjar det dock hända saker. Läkare och forskare börjar upptäcka att vi har haft fel. De är inte många och de vågar inte göra sig hörda till en början. Fler och fler vågar till slut träda fram och vid 2010 har vi läkare och professorer som Tim Noakes och Andreas Eenfeldt som börjar säga ifrån. Även Jonas Colting pratar om hur bra LCHF är. Förespråkarna och de troende ökar för varje år. Eftersom det funkar. Alla mår bra och rasar i vikt. Speciellt för diabetiker och de som vill undvika diabetes är det den stora räddningen. Det är bara en tidsfråga innan det väger över och de som inte tror är en minoritet. Andra namn att följa är läkaren Darag Rennie och lic. kostrådgivare Cecilia Folkesson och Jonas Bergqvist.

Motståndet är förståeligt. Dels har läran funnits där så länge vilket gör det svårt att tänka om. Men största anledningen är nog att det är så gott med söta kolhydrater. Vi vill att de ska vara nyttiga. Tyvärr finns det inga beroenden eller sötsaker som är nyttiga.