Vasaloppet 2017! Kan det gå?

Idag ställde jag mig på längdskidor för första gången på 30 år. Jag åkte till Karlsnäsgården utanför Backaryd där de hade en superfin men något kort 400m-slinga. Så hur ligger det till med teknik och muskler när det gäller längdåkning? Kondition har jag så det räcker det vet jag. Teknik hade jag en stor dos av då jag härjade runt i Knislingeskogarna varje vinter som liten. Kommer jag känna mig som Stig-Helmer Olsson när jag spänner på mig skidorna? Det var något nervöst och jag hoppades på att det skulle vara glesbefolkat i spåret. Jag hade faktiskt innan detta pass gjort två korta och halvskakiga rundor på rullskidor. 4 km och 8 km. Efter 200 m test på längdskidorna kändes det ganska bra så jag intog det innersta av slingans tre spår. En skylt angav att detta spår var för de långsammare åkarna. En annan skylt angav att det idag var motsols åkriktning i spåret. Efter tio meter kommer nedförsbacken och det ser ut att kunna gå fort nedför. Farten ökar och ökar och halvvägs nedför backen ser jag en gubbe som valt medsols riktning och dessutom valt samma spår som jag. Jag hinner bara blunda men på något sätt kastar sig gubben ur vägen och undviker frontalkrock. Jag vann vårt chicken race och efter det bytte gubben rikting.  🙂 Usch, det kunde blivit en kort träningsrunda det. Sen flöt det bara på. Det blev till slut tolv varv där jag hade några kul och peppande korta stakningstävlingar mot andra i spåret. Jag vann samtliga.  🙂

Jag har haft några halvgalna tankar om att starta i årets Vasalopp. Nästan helt otränad på skidor. Idag klarade jag testet. Även om det bara var 5 km så höll tekniken och musklerna verkade finnas där någorlunda. Hoppas nu att vädret håller i sig och att jag kan hålla mig frisk, så ska det kunna bli några träningspass till och kanske ett seedningslopp innan Vasaloppet 5:e mars.